Nieuw soort persoonlijkheidstest bij recruiting?

U als werkgever herkent dat vast: hoe ingewikkeld is het om de vaardigheden van een kandidaat te weten te komen, die bij u solliciteert op een bepaalde functie? Als iemand bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest viool wil komen spelen, dan laat je hem zijn kunsten voordoen. Dat heet dan auditie. Zo moeilijk is dat niet. Je kiest gewoon de beste violist. Bij selectie van een nieuwe docent, verzoek je hem of haar een proefles te verzorgen. Bij een software-developer vraag je degene die beweert dat hij de nodige kennis in huis heeft, een technisch assessment doen.

Maar hoe ontdek je welke persoonlijkheid iemand heeft? Stel dat er binnen een IT-bedrijf wordt gewerkt met autonome teams, hoe test je of jouw geschikt lijkende kandidaat ook echt een team-worker is? Hoe test je de emotionele intelligentie van jouw kandidaat-docent? Het aanpassingsvermogen van je nieuwbakken muzikant?

De standaard persoonlijkheidsassessments zijn voor iemand met een gemiddelde tot bovengemiddelde intelligentie vaak makkelijk te manipuleren. Uiteraard is het voor een kandidaat niet wijs om dat te doen (je wil toch niet werken in een bedrijf, dat een verkeerde verwachting van je heeft?), maar … helaas, het gebeurt! Een werkgever die dat niet door heeft, neemt vervolgens wellicht een kandidaat aan die niet voldoet aan de taak-eis. Met alle vervelende en dure gevolgen van dien.

De Israƫlische Guy Halfteck bedacht een oplossing. Hij ontwierp een aantal games, die in 10 minuten een betrouwbaar inzicht zouden kunnen geven in bepaalde cognitieve vaardigheden van een kandidaat. Recruiters kunnen sollicitanten in de voorselectie bepaalde computerspelletjes laten doen en zo wordt al snel een helder beeld verkregen van iemands persoonlijkheid.

Zal met deze nieuwe ontwikkeling een einde zijn gekomen aan onzekerheid die elke werkgever wel een beetje heeft, als hij een nieuwe werknemer op de loonlijst plaatst? Of heeft het inzetten van computerspelletjes in een werving & selectieprocedure ook haken en ogen?

Bron, klik hier

Share